Gołąbki na bogato

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dawno nie robiłam tradycyjnych gołąbków,więc postanowiłam takie zrobić, jednak nie byłabym sobą,gdybym nie dodała do nich "czegoś od siebie":)Przyznam, że farsz z bobem i szpinakiem to mój debiut,ale okazał się smacznym pomysłem i do wykorzystania częściej,bo nawet nielubiącym bobu gołąbki smakowały

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 22 gołąbki:
    główka kapusty białej
    200 g ryżu
    100 g kaszy gryczanej
    100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
    100 g soczewicy czerwonej
    mięso z udka z rosołu (jednego dużego lub dwóch mniejszych)
    2 cebule
    100 g bobu (ugotowanego, mrożonego)
    100 g szpinaku (całe liście, mrożone)
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka bazylii
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    pieprz czarny
    sól (lub Kucharek)
    olej rzepakowy
    rosół do podlania gołąbków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć (do gołąbków wybieramy około 22 ładne liście).
  • 2. Ryż, kasze i soczewicę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, osączamy i przekładamy do miski.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy osobno na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, 1/3 zostawiamy na patelni a resztę przekładamy do kasz.
  • 4. Mięso z fileta kroimy, przekładamy do pozostałej na patelni cebuli, przyprawiamy połową ziół i solą, i pod przykryciem smażymy około 5 minut (od czasu do czasu mieszając), następnie przekładamy do miski.
  • 5. Na patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy bób, chwilkę smażymy aż się częściowo odmrozi, następnie dodajemy szpinak i pod przykryciem smażymy aż szpinak będzie odmrożony, następnie wszystko blendujemy i przekładamy do farszu.
  • 6. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do miski z farszem, całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 7. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
  • 8. Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (z termoobiegiem) przez około 60 minut.

Porady

Podajemy polane dowolnym sosem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować