Gołąbki mojej mamy

4.5 (186 ocen)

Tradycyjne polskie danie według przepisu mojej mamy z dodatkiem pikantnego wyrazistego sosu mojego pomysłu.

Składniki:

  • Kapusta biała - 1 główka
    1/2 kg mięsa mielonego dobrej jakości
    1,5 torebki ryżu
    1 jajko
    1 niewielka cebula
    koncentrat pomidorowy
    1/3 szkl.ketchupu pikantnego
    sól, pieprz
    1 łyżka vegety
    liść laurowy
    ziele angielskie
    1 łyzka smalcu (lub oleju)

    Sos:
    zioła prowansalskie
    majeranek
    3-4 łyżki ketchupu pikantnego
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Gołąbki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z pierwszej warstwy liści, następnie wykroić głąb.
    W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Włożyć główkę kapusty i delikatnie przy pomocy widelcy oddzielać liście.
    Gdy liście lekko przestygną nożem odkrawać grube kawałki znajdujące się na wypukłej części liści (od części która znajdowała się najbliżej głąba).
  • 2. Ugotować ryż, przestudzić.
    Przełożyć do dużej miski, dołożyć mięso, drobno pokrojoną cebulę i jajko.Dodać 1 łyżeczkę pieprzu, 1,5 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dokładnie wyrobić farsz na gołąbki. Doprawić według uznania.
    Formować podłużne kotleciki i układać na liściach kapusty. Zwinąć dość ciasno.
  • 3. Na dnie dużego, szerokiego garnka wyłożyć pokrojony na grube kawałki głąb oraz kilka liści tak, aby gołąbki nie dotykały do dna garnka.
    Na liście poukładać gołąbki. Wrzucić 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz po całości posypać 1 łyzką przyprawy uniwersalnej (np. vegety). Na wierzch gołąbków wyłożyć podzielony na mniejsze kawałki smalec (1 łyżka) lub polać 1 łyżką oleju. Dodać wodę ( do połowy wysokości gołąbków), a następnie przykryć liśćmi kapusty. Gotować na niewielkim ogniu ok. 45- 60 minut (aż liście w gołąbkach będą miekkie) od koniec gotowania dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz 1/3 szkl. pikantnego ketchupu.
    Podawać na gorąco polane sosem.
  • 4. SoS- powstały w wyniku gotowania gołabków sos przelać do rondelka. Dodać 3-4 łyżki ketchupu pikantnego, pieprz ziołowy, majeranek i zioła prowansalskie(ilośc wedle uznania). Wymieszać i zagotować. Zaprawić odrobiną zaprawki z mąki i wody, tak by sos trochę zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować