Gołąbki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyścić z pierwszej warstwy liści, następnie wykroić głąb.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Włożyć główkę kapusty i delikatnie przy pomocy widelcy oddzielać liście.
Gdy liście lekko przestygną nożem odkrawać grube kawałki znajdujące się na wypukłej części liści (od części która znajdowała się najbliżej głąba).
2.Ugotować ryż, przestudzić.
Przełożyć do dużej miski, dołożyć mięso, drobno pokrojoną cebulę i jajko.Dodać 1 łyżeczkę pieprzu, 1,5 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dokładnie wyrobić farsz na gołąbki. Doprawić według uznania.
Formować podłużne kotleciki i układać na liściach kapusty. Zwinąć dość ciasno.
3.Na dnie dużego, szerokiego garnka wyłożyć pokrojony na grube kawałki głąb oraz kilka liści tak, aby gołąbki nie dotykały do dna garnka.
Na liście poukładać gołąbki. Wrzucić 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz po całości posypać 1 łyzką przyprawy uniwersalnej (np. vegety). Na wierzch gołąbków wyłożyć podzielony na mniejsze kawałki smalec (1 łyżka) lub polać 1 łyżką oleju. Dodać wodę ( do połowy wysokości gołąbków), a następnie przykryć liśćmi kapusty. Gotować na niewielkim ogniu ok. 45- 60 minut (aż liście w gołąbkach będą miekkie) od koniec gotowania dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz 1/3 szkl. pikantnego ketchupu.
Podawać na gorąco polane sosem.
4.SoS- powstały w wyniku gotowania gołabków sos przelać do rondelka. Dodać 3-4 łyżki ketchupu pikantnego, pieprz ziołowy, majeranek i zioła prowansalskie(ilośc wedle uznania). Wymieszać i zagotować. Zaprawić odrobiną zaprawki z mąki i wody, tak by sos trochę zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Komentarze