Gołąbki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować.Z kapusty usunąć brzydkie liście, włożyć do garnka z osoloną, gorącą wodą, parzyć zdejmując co jakiś czas po jednym liściu. Po wystudzeniu usunąć zgrubienia.Papryki,cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć,odcedzić z tłuszczu, ostudzone dodać do mięsa.Dokładnie wymieszać wraz z ryżem na jednolitą masę, doprawić przyprawami.Na przygotowane liście nałożyć farsz.
2.Zwijać najpierw boki, później przód, obwiązać nitką.
W dużym garnku ułożyć niewykorzystane liście kapusty,na nich ułożyć ściśle gołąbki, zalać wodą, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie gołąbki podsmażyć i podawać z sosem pomidorowym.
Komentarze