GOŁĄBKI MOJEJ MAMY

4.5 (178 ocen)

Moja mama robi najlepsze gołąbki na świecie, wszyscy je bardzo chwalą, więc coś w tym musi być.

Składniki:

  • 1 średnia główka włoskiej kapusty

    - 1/2 kg mielonego mięsa (z szynki)

    - 1/2 kg pieczarek

    - po 1 czerwonej,zielonej, białej i pomarańczowej papryce

    - 3-4 cebule

    - 2 woreczki ryżu

    - sól,pieprz, łyżka przyprawy uniwersalnej

    Dodatkowo:

    - ziele angielskie, listki laurowe

    - sos pomidorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki mojej mamy 1. Ryż ugotować.Z kapusty usunąć brzydkie liście, włożyć do garnka z osoloną, gorącą wodą, parzyć zdejmując co jakiś czas po jednym liściu. Po wystudzeniu usunąć zgrubienia.Papryki,cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć,odcedzić z tłuszczu, ostudzone dodać do mięsa.Dokładnie wymieszać wraz z ryżem na jednolitą masę, doprawić przyprawami.Na przygotowane liście nałożyć farsz.
  • 2. Zwijać najpierw boki, później przód, obwiązać nitką.
    W dużym garnku ułożyć niewykorzystane liście kapusty,na nich ułożyć ściśle gołąbki, zalać wodą, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie gołąbki podsmażyć i podawać z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować