1 większa kapusta włoska
1 kg zmielonego mięsa z łopatki lub karkówki wp.
200g ugotowanego ryżu
500 g pieczarek
2 średnie marchewki
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz, posiekany koperek do smaku
olej do smażenia
Gołąbki mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze środka kapusty wyciąć głąb ostrym, dość czubatym nożem, włożyć do dużego płaskiego garnka, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu zdejmując sukcesywnie lekko wyparzone liście, wkładać do większej miski aby lekko przestygły.
Wyciąć z liści zgrubiałe środki i odłożyć.
Cebule pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, dodać obrane i starte marchewki, po 10 minutach dodać pokrojone pieczarki.
Jak soki całkowicie odparują wcisnąć przeciśnięty czosnek, przysmażać jeszcze 3 minuty, przestudzić.
Do zmielonego mięsa dodać przestudzony ugotowany ryż, farsz marchewkowo pieczarkowy, jajko, koperek i przyprawy do smaku, dobrze wymieszać
Na liściach kapusty nakładać dużą garść farszu, rozpłaszczyć i zawinąć ściśle, można owinąć kilka razy nitką aby się nie rozleciał.
Gołąbki lekko przysmażyć na gorącym oleju, przełożyć do garnka lub brytfanki wyłożonej liśćmi kapusty, zalać bulionem lub osolonym wrzątkiem ( na 1 litr wody - 1/2 łyżka soli), gotować ok. 50 minut.
podać jak kto lubi na prędko może być z ketchupem , albo wykwintnie polać własnej roboty sosem pieczarkowym.
Porady
Podać jak kto lubi, na prędko może być z ketchupem albo wykwintnie polać własnej roboty sosem pieczarkowym.
Komentarze