Gołąbki mięsno-warzywne

0 (0 ocen)

Przepyszne :)

Składniki:

  • 1 większa kapusta włoska
    1 kg zmielonego mięsa z łopatki lub karkówki wp.
    200g ugotowanego ryżu
    500 g pieczarek
    2 średnie marchewki
    3 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    sól, pieprz, posiekany koperek do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0v2f9qb 1. Ze środka kapusty wyciąć głąb ostrym, dość czubatym nożem, włożyć do dużego płaskiego garnka, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu zdejmując sukcesywnie lekko wyparzone liście, wkładać do większej miski aby lekko przestygły.
    Wyciąć z liści zgrubiałe środki i odłożyć.
    Cebule pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, dodać obrane i starte marchewki, po 10 minutach dodać pokrojone pieczarki.
    Jak soki całkowicie odparują wcisnąć przeciśnięty czosnek, przysmażać jeszcze 3 minuty, przestudzić.
    Do zmielonego mięsa dodać przestudzony ugotowany ryż, farsz marchewkowo pieczarkowy, jajko, koperek i przyprawy do smaku, dobrze wymieszać
    Na liściach kapusty nakładać dużą garść farszu, rozpłaszczyć i zawinąć ściśle, można owinąć kilka razy nitką aby się nie rozleciał.
    Gołąbki lekko przysmażyć na gorącym oleju, przełożyć do garnka lub brytfanki wyłożonej liśćmi kapusty, zalać bulionem lub osolonym wrzątkiem ( na 1 litr wody - 1/2 łyżka soli), gotować ok. 50 minut.

    podać jak kto lubi na prędko może być z ketchupem , albo wykwintnie polać własnej roboty sosem pieczarkowym.

Porady

Podać jak kto lubi, na prędko może być z ketchupem albo wykwintnie polać własnej roboty sosem pieczarkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować