Gołąbki mięsno- jaglane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z główki kapusty wyciąć głąb i obgotować w osolonym wrzątku,zdjąć liście i usunąć z nich gruby nerw.
Kaszę jaglaną przelać zimną wodą i ugotować na sypko.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
2.Do miski włożyć mięso mielone,ugotowaną kaszę jaglaną,podsmażoną cebulę,przeciśnięty przez praską czosnek,jajko,przyprawy i wyrobić farsz.
Na liściach kapusty układać farsz i zwijać w rulon.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać bulionem i dusić około 30 minut.
Podać z sosem pieczarkowym.
3.Sos pieczarkowy:
Pieczarki oczyścić,cebulę obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać masło,wrzucić cebulę i zeszklić,dodać pieczarki i smażyć przez około 10 minut cały czas mieszając.
Następnie przełożyć do garnka,wlać 1/2 litra wody i gotować przez 20 minut.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody,dodać śmietanę i wymieszać na gładko,dodać do pieczarek i zagotować.
Gotowy sos doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze