Gołąbki mięsno- jaglane z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moja rodzina uwielbia gołąbki z młodej kapusty i kaszy jaglanej,a najbardziej w sosie pieczarkowym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    sól
    Farsz:
    200 g kaszy jaglanej
    600 g mięsa mielonego
    1 szklanka bulionu(mięsnego lub warzywnego)
    1 jajko
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    pieprz cayenne,curry,cząber,sól,pieprz czarny
    Sos pieczarkowy
    500 g pieczarek
    1 cebula
    3 łyżki masła
    100 g śmietany 18 %
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki mięsno- jaglane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z główki kapusty wyciąć głąb i obgotować w osolonym wrzątku,zdjąć liście i usunąć z nich gruby nerw.
    Kaszę jaglaną przelać zimną wodą i ugotować na sypko.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  • 2. Do miski włożyć mięso mielone,ugotowaną kaszę jaglaną,podsmażoną cebulę,przeciśnięty przez praską czosnek,jajko,przyprawy i wyrobić farsz.
    Na liściach kapusty układać farsz i zwijać w rulon.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać bulionem i dusić około 30 minut.
    Podać z sosem pieczarkowym.
  • 3. Sos pieczarkowy:
    Pieczarki oczyścić,cebulę obrać ze skórki i pokroić w plastry.
    Na patelni rozgrzać masło,wrzucić cebulę i zeszklić,dodać pieczarki i smażyć przez około 10 minut cały czas mieszając.
    Następnie przełożyć do garnka,wlać 1/2 litra wody i gotować przez 20 minut.
    Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody,dodać śmietanę i wymieszać na gładko,dodać do pieczarek i zagotować.
    Gotowy sos doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować