Gołąbki mięsne bez zawijania z kapustą pekińską

4.75 (223 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne, syte mięsne danie. Zamiast kapusty białej dodałam pekińską. Kotleciki- gołąbki są delikatne, polecam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g kapusty pekińskiej
    500 g mięsa wołowo- wieprzowego (mielonego)
    2 małe cebule
    2 jajka
    350 g ugotowanego ryżu
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka ostrej przyprawy w proszku, np papryki, czy pieprzu cayenne
    2 łyżki oliwy z oliwek- do mięsa mielonego
    2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego
    2 listki laurowe
    2 kostki rosołowe drobiowe
    masło klarowane lub olej rzepakowy- do smażenia
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    bułka tarta do obtaczania


Wystaw ocenę:

4.75 (223 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Gołąbki

Gołąbki mięsne bez zawijania z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojona kapusta pekińska 1. Kapustę pekińską myjemy, osuszamy- kroimy w paski, leciutko solimy. Odstawiamy do zmięknienia na ok. 30 min.
  • ugotowany ryż 2. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Odcedzamy. Studzimy.
  • mięso mielone 3. Mięso wołowo- wieprzowe mielimy. Przekładamy do miski.
    Obsypujemy przyprawą ostrą, np papryką. Skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy razem- odstawiamy na ok. 15 min.
  • składniki na kotleciki- gołąbki bez zawijania 4. Na maśle przesmażamy lekko posiekaną cebulkę. Czosnek miażdżymy w prasce. Dodajemy do miski z mięsem. Wsypujemy bułkę tartą. Dodajemy ryż.
  • masa mięsno- warzywna z ryżem na kotleciki- gołąbki bez zawijania 5. Wbijamy całe jajka.
  • masa mięsno-warzywna z ryżem doprawiona 6. Wyrabiamy krótko masę na kotleciki. Przyprawiamy do smaku.
  • uformowane kotleciki, panierowane- przed smażeniem 7. Na talerz wysypujemy bułkę tartą.
    Formujemy średniej wielkości kotlety. Obtaczamy w bułce tartej.
  • smażenie kotlecików 8. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • usmażone, rumiane kotleciki 9. Na rumiano z obu stron.
  • gołąbki bez zawijania w rondlu- przed duszeniem 10. Usmażone kotleciki przekładamy do płaskiego rondla. Zalewamy je wodą. Dodajemy 2 kostki rosołowe, listki laurowe, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przykrywamy rondel.
    Dusimy na małym ogniu przez ok. 45 min.
  • gołąbki bez zawijania w rondlu- gotowe do podania 11. Kotlety a' la gołąbki bez zawijania podajemy na gorąco z wytworzonym sosem.
  • gołąbki bez zawiania jako danie obiadowe 12. Gołąbki bez zawijania możemy podawać jako samodzielne danie obiadowe z pieczywem lub ziemniakami i dowolna surówką.
  • gołąbki mięsne bez zawijania z kapustą pekińską 13. Smacznego:)

Porady

Z tej porcji wychodzi 14- 15 sztuk średnich kotlecików. Kotleciki są smaczne, syte. Można je odgrzewać i mrozić. Zamiast ryżu używam także kaszy pęczak, a kapustę pekińską zastępuję białą lub włoską. Gołąbki bardzo smakują dzieciom, bo są delikatne w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować