Gołąbki (klasyczne) z włoskiej kapusty

5 (174 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
    750 g mięsa mielonego (mieszanego)
    400 g ryżu
    2 cebule
    2 łyżki masła
    Sól i pieprz
    250 ml bulionu wołowego lub grzybowego
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki (klasyczne) z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki 2 1. Ryż zalać 3 litrami wrzącej osolonej wody ,gotować 15 min ,odcedzić i opłukać zimną wodą. Drobno posiekane cebule zrumienić na maśle. Ryż wymieszać z mięsem i cebulą wraz z tłuszczem. Doprawić solą i pieprzem. Z kapusty usunąć zepsute liście. Nacinając przy głąbie ,tak by liście nie popękały ,rozdzielić je i ściąć łykowate części. Liście włożyć na 4 min do osolonego wrzątku ,odcedzić. Farsz nakładać łyżką na liście ,zwinąć w rulonik ,po czym oba końce wcisnąć do środka ,tak aby farsz nie wystawał. Brytfannę wyłożyć liśćmi kapusty ,a na nich ułożyć gołąbki. Zalać bulionem wołowym lub grzybowym. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować