Gołąbki jarskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Są przepyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 16 liści sparzonej włoskiej kapusty,
    koncentrat pomidorowy,
    sól, pieprz mielony,,
    olej,
    0,5 kg pieczarki,
    1 szt duża cebula,
    1 szt mały seler,
    1 duża marchew,
    2 szkl ryżu
    kostka rosołowa drobiowa
    4 ząbki czosnku

Gołąbki jarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki jarskie 1. Z włoskiej kapusty wyciąć głąb. Sparzyć. Zdjąć ok. 16 liści.Ryż ugotować w 4 szkl. wody.
  • 2. Cebulę podsmażyć na złoto na oleju. Dodać starkowane na tarce jarzynowej pieczarki. Smażyć do odparowania soku.Marchew i seler starkować, dodać do pieczarek z cebulką. Przesmażyć.
  • 3. Dodać do ryżu.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zawijać gołąbki. Układać w garnku,każdą warstwę posypując pokrojonym czosnkiem. Zalać wodą z kostką rosołową i koncentratem do 1/3 wysokości gołąbków. Dusić w piekarniku ok. 1godz

Komentarze

Podobne przepisy