Gołąbki jarosza

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 45 min

Ponieważ ze względów zdrowotnych nie mogę jeść mięsa, w tych gołąbkach zastąpiłam je groszkiem.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • ● szkl. ryżu
    ● puszka groszku
    ● główka kapusty
    ● cebula
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej

Gołąbki jarosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę po wykrojeniu głąba
    wkładamy do lekko osolonego
    wrzątku. Gotujemy na
    małym ogniu, stopniowo oddzielając
    pojedyncze zewnętrzne
    liście. Studzimy, ścinamy
    grube nerwy.
  • 2. Ryż gotujemy na sypko
    w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Cebulę obieramy, kroimy
    w kostkę i rumienimy na
    oleju. Groszek osączamy.
  • 3. Ryż mieszamy z cebulą
    i groszkiem. Doprawiamy do
    smaku przyprawą uniwersalną, szczyptą soli
    i pieprzem. Dno wysokiego
    garnka wykładamy kilkoma
    liśćmi kapusty.
  • Gołąbki jarosza 4. Na liście kapusty nakładamy
    po porcji farszu i starannie
    zawijamy. Gołąbki układamy
    warstwami, przykrywamy kolejnymi
    liśćmi kapusty i zalewamy
    wodą. Gotujemy na
    małym ogniu pod przykryciem
    ok. 45 minut.
  • 5. Gołąbki najlepiej smakują
    z sosem pieczarkowym lub
    pomidorowym.

Porady

● Gołąbki można też zapiec w piekarniku. ● Groszek warto zastąpić mrożoną mieszanką warzywną.

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy