Gołąbki jarosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę po wykrojeniu głąba
wkładamy do lekko osolonego
wrzątku. Gotujemy na
małym ogniu, stopniowo oddzielając
pojedyncze zewnętrzne
liście. Studzimy, ścinamy
grube nerwy.
2.Ryż gotujemy na sypko
w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Cebulę obieramy, kroimy
w kostkę i rumienimy na
oleju. Groszek osączamy.
3.Ryż mieszamy z cebulą
i groszkiem. Doprawiamy do
smaku przyprawą uniwersalną, szczyptą soli
i pieprzem. Dno wysokiego
garnka wykładamy kilkoma
liśćmi kapusty.
4.Na liście kapusty nakładamy
po porcji farszu i starannie
zawijamy. Gołąbki układamy
warstwami, przykrywamy kolejnymi
liśćmi kapusty i zalewamy
wodą. Gotujemy na
małym ogniu pod przykryciem
ok. 45 minut.
5.Gołąbki najlepiej smakują
z sosem pieczarkowym lub
pomidorowym.
Porady
● Gołąbki można też zapiec w piekarniku.
● Groszek warto zastąpić mrożoną mieszanką warzywną.
Komentarze