Gołąbki z indykiem, warzywami i dwoma rodzajami ryżu

4.5 (183 ocen)

  • 4 godz.

Tak się właśnie przedstawia w naszym domu sprawa gołąbków, które wielu uważa za najlepsze. Roboty dużo, ale warto, bo mamy na prawdę smaczny obiad na kilka dni. Świetnie smakują podgrzewane. Nawet podczas mrożenia nie tracą swoich smakowych walorów. Pikantny farsz z dużą ilością warzyw sprawdzi się

  • 4 godz.

Składniki:

  • - 1,5 kg udźca z indyka,
    - porcja warzyw (marchewka -3-4, pietruszka -2, seler -1/2, por, cebula 2-3),
    - 0,5 kg ryżu (300 g parabolicznego, 200 g ciemnego),
    - 1-1,5 kg cebuli,
    - pieprz czarny, pieprz ziołowa, vegeta domowa. ziele angielskie 3-4, listek laurowy 2,
    - 2 główki kapusty,
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z indykiem, warzywami i dwoma rodzajami ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gotujemy w szybkowarze. Gdy jest miękkie dorzucamy warzywa, dodajemy vegetę, ziele angielskie, listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, nie zakręcając szybkowara.
  • 2. Parzymy kapustę, oddzielamy i przygotowujemy liście.
  • 3. Drobno kroimy cebulę i obsmażamy na tłuszczu. Gdy cebula jest uduszona, mieszamy w niej wszystkie przyprawy - na bogato! 1,5 opakowania pieprzu ziołowego, pieprz czarny do smaku.
  • 4. Warzywa i mięso wyciągamy z rosołu i studzimy. Następnie kroimy - warzywa drobniej niż mięso.
  • 5. Odmierzamy 6 szklanek wywaru i gotujemy na nim ryż. W pierwszej kolejności wrzucamy ryż ciemny. Po 10 minutach wrzucamy ryż paraboliczny. Mieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Po 15 minutach od wrzucenia ryżu parabolicznego wyłączamy gaz i zostawiamy aby ryż wciągnął nadmiar wody.
  • 6. Do ugotowanego ryżu dorzucamy mięso z warzywami, usmażoną/uduszoną cebulę. Mieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy.
  • 7. Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy 2) w wyłożonym liśćmi garze.
  • 8. Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy lub z kartonu). Doprawiamy pieprzem czarnym.
  • 9. Zalewamy gołąbki. Nie przesadzamy, bo wykipi. Przykrywamy je liśćmi. Wstawiamy do piekarnika.
  • 10. Wypiekamy około 2,5 godziny bez wiatraka! 250 stopni. Gdy zaczynają pachnieć - zmniejszamy temperaturę do 120-130 stopni. W trakcie wypiekania sprawdzamy czy nie trzeba dolać sosu. Pozostały sos wykorzystujemy do polania gołąbków już wypieczonych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować