Gołąbki grzybowe w liściach lebiody

0 (0 ocen)

  • 60 min

moje wynalazki :)

  • 60 min

Składniki:

  • duże liście lebiody purpurowej
    3/4 szkl ryżu
    200 g mięsa mielonego
    2 łyżki grzybów suszonych utłuczonych
    1 jajko
    sól
    pieprz
    szczypta estragonu
    majeranek
    lubczyk

    na sos
    200 ml mleka
    1 łyżka mąki
    1 łyżka grzybów suszonych potłuczonych
    pół cebuli
    łyżka masła

Gołąbki grzybowe w liściach lebiody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w podwójnej objętości wody odstawić pod przykryciem. Przestudzony wymieszać z mięsem, grzybami , jajkiem i przyprawami.
    Liście lebiody sparzyć wrzątkiem, osączyć.
    Zawijać małe porcje nadzienia jak tradycyjne gołąbki i układać ciasno w naczyniu. Podlać łyżką oliwy i pół szkl wody. Przykryć i ustawić na małym ogniu. Dusić przez ok 30 min.

    Mleko wymieszać z maką i grzybami, masło przysmażyć z cebulką, dodać rozrobione mleko i przyprawy i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 5-7 min . Sos zmiksować przy pomocy blendera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy