Gołąbki gotowane na parze z dodatkiem ryżu basmati

4.5 (178 ocen)

  • 15 min

Gołąbki często goszczą na naszym stole, tym razem chciałam sprawdzić jak będą smakować przygotowane w parowarze bez tłuszczu.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 mała kapusta
    200 g ryżu basmati
    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki soli, w tym do ryżu, doprawienia kapusty
    pieprz kolorowy
    1 jajko
    1 łyżka mieszanki bazylii i oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki gotowane na parze z dodatkiem ryżu basmati - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z małej kapusty wykroić głąb, liście ostrożnie rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. Przygotowujemy pojemniki parowara, do 3 wkładamy liście kapusty, a do pojemnika do gotowania ryżu 2 torebki ryżu basmati, gotujemy wszystko na parze. Mięso mielone wieprzowe wymieszać z ugotowanym na półtwardo ryżem, dodać 1 jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem, wszystko dokładnie wymieszać. Farsz ułożyć na posolonych liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w ciasny rulon. Wyszło 17gołąbków, które zmieściły się w 3 pojemniki parowara. Do pojemnika na zioła dodać 1 łyżkę mieszanki bazylii i oregano, aby gołąbki delikatnie przeszły zapachem ziół. Przykryć pokrywką i gotować na parze 60 minut, aż gołąbki będą miękkie. Podawać je z sosem pomidorowym z greckich pomidorów z puszki, z dodatkiem suszonych pomidorów. Ryż basmati doskonale scalił się z mięsem, wg mnie najlepiej z różnych gatunku nadaje się do gołąbków.

Porady

Ostatnio robiłam gołąbki we włoskiej kapuście, te jednak parowały się 15 minut dłużej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować