Gołąbki gotowane na parze

4.5 (194 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Gołąbki często goszczą na naszym stole, tym razem chciałam sprawdzić jak będą smakować przygotowane w parowarze bez tłuszczu. Smakowały wyśmienicie z dodatkiem sosu pomidorowego.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mała kapusta włoska: 1 sztuka
    - ryż długoziarnisty: 200 gramów
    - mięso mielone wołowe: 0.5 kilograma
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - majeranek: 2 łyżki
    - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: 1 łyżka
    - sól do smaku: 2 łyżki
    - zpieprz kolorowy: 0.5 łyżeczki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki gotowane na parze 1. Z małej kapusty wykroić głąb, liście ostrożnie rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. Przygotowujemy pojemniki parowara, do 3 wkładamy liście kapusty, a do pojemnika do gotowania ryżu 2 torebki ryżu, gotujemy wszystko na parze. Mięso mielone wołowe wymieszać z ugotowanym na półtwardo ryżem, dodać 1 jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem, oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, dodać pokrojoną w drobną kostke paprykę i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz ułożyć na posolonych liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w ciasny rulon. Wyszło 15 gołąbków.
  • Gołąbki gotowane na parze 2. Gołąbki ułożyć ciasno w 2 pojemnikach parowara. Do pojemnika na zioła dodać 1 łyżkę ziół prowansalskich, aby gołabki delikatnie przeszły zapachem ziół. Przykryć pokrywką i gotować na parze 45 minut, aż gołąbki będą miękkie. Podawać je z sosem pomidorowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować