Po raz pierwszy jadłam je w Kopenhadze. Danie jest oryginalne i bardzo smaczne, a jego zrobienie nie trwa dłużej niż pół godziny.
Składniki:
● duża główka sałaty lodowej
Farsz:
● szklanka ryżu
● duża cebula
● 20 dag pieczarek (lub innych ugotowanych grzybów)
● pęczek natki pietruszki
● sól i pieprz do smaku
● koperek i cytryna do dekoracji
Gołąbki duńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według przepisu
na opakowaniu. Cebulę
kroimy w kostkę i podsmażamy.
Pieczarki drobno kroimy
i krótko gotujemy. Natkę płuczemy
i siekamy. Wszystkie
składniki mieszamy, farsz doprawiamy
do smaku.
2.Sałatę myjemy, a następnie
każdy liść włożony do folii rozwałkowujemy.
3.W miękki liść wkładamy
farsz i zawijamy jak gołąbki.
Układamy na półmisku, dekorujemy
posiekanym koperkiem
i plasterkami cytryny.
Komentarze