Gołąbki domowe z leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowe gołąbki tym razem z grzybami wyszły pyszne. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa od szynki
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 bułka
    1 jajko
    sól, pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1 główka kapusty włoskiej
    1 woreczek ryżu
    2 szklanki przecieru pomidorowego domowego
    1 pęczek koperku
    1/2 szklanki mleka
    20 dkg grzybów leśnych

Gołąbki domowe z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso, koperek 1. Mięso miele maszynką, dodaję sól, pieprz, majeranek. Cebule i czosnek obieram i przekręcam razem z mięsem. Bułkę moczę w mleku i dodaję wyciśniętą do mięsa. Ryż gotuję, studzę i dodaję do farszu, razem z jajkiem, oraz pokrojonym drobno koperkiem. Grzyby leśne przesmażam na patelni i dodaję do farszu.Całość wyrabiam.
  • farsz na kapuście 2. Kapustę myję, obieram liście, wykrawam grubsze głęby, i sparzam następnie blanszuję w zimnej wodzie. Na każdy liść kapusty układam dwie łyżki farszu i zwijam.
  • gołąbki zwinięte 3. Układam w brytfannie, łączniem do spodu. Dno brytfanny można wyłożyć pozostałymi liści i na nich układać gołąbki. Podlewam przecierem pomidorowym i duszę około 30 minut. Gołąbki podaję z kopytkami i marchewką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy