Gołąbki bez zwijania z kapustą pekińską

5 (152 ocen)

obiad dla leniwych :)

Składniki:


  • Składniki gołąbki :

    400g mięsa mielonego wieprzowego,
    100g ryżu,
    około 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej,
    1 cebula,
    sól,
    pieprz,
    oliwa,
    masło,
    jajko.

    Składniki sos :

    cebula,
    1 puszka pomidorów w puszce krojonych,
    sól,
    pieprz,
    tymianek,
    2 szklanki bulionu,
    2 łyżki śmietany,
    olej.

Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zwijania z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Możesz podczas pieczenia podlać gołąbki odrobiną wody , jeśli będą się rozpadać. Przełóż mięsko do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Dodaj pomidory i bulion. Posyp pieprzem i solą. Duś parę minut. Wlej śmietanę i posyp tymiankiem.
  • 3. Wcześniej przygotowane gołąbki zalej sosem i włóż do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować