Gołąbki bez zawijania z ryżem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Często bywa tak ,że po całotygodniowym gotowaniu zostaje sporo artykułów spożywczych ,które szkoda wyrzucać. W tym przypadku było podobnie...została pekinka ,kiszona kapusta ,sporo wędzonego boczku...trzeba było wyczarować coś z tego. Kochamy freestyle w kuchni ,więc oto nasza propozycja na troszkę

  • 60 min

Składniki:

  • szklanka ryżu jaśminowego
    500 g boczku wędzonego
    duża cebula
    garść ugotowanych grzybów
    500 g kapusty pekińskiej
    200 g kapusty kiszonej
    szklanka bułki tartej (jeśli masa będzie lejąca ,należy jeszcze dosypać)
    pęczek koperku
    2 jajka
    maggi
    sól ,pieprz
    olej do smażenia

    Sos:
    spora garść suszonych grzybów
    duża cebula
    łyżka mąki
    500 ml bulionu wołowego
    3 łyżki śmietany 18%
    150 ml mleka 3,2%
    łyżka suszonego lubczyku
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania z ryżem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki bez zawijania z ryżem i boczkiem 1. Ryż gotujemy na półtwardo.
    Boczek kroimy na kawałki. Razem z cebulą i ugotowanymi grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
    Kapustę pekińską ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Kapustę kiszoną drobno kroimy.
    Koperek siekamy.
    Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i mieszamy razem z jajkami ,bułką tartą ,do smaku doprawiamy pieprzem i maggą.
    Formujemy gołąbki ,obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do brytfanki.
    Przygotowujemy sos:
    Grzyby zalewamy zimną wodą ,gotujemy do miękkości. Wyławiamy (wodę z gotowania zostawiamy ok.200 ml) i kroimy w paseczki. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone grzyby i oprószamy mąką. Chwilę smażymy ,dodajemy wodę z gotowania grzybów oraz bulion ,zagotowujemy. W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i lubczykiem ,dodajemy do całości. Całość chwilę podgrzewamy i zalewamy gołąbki ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,pieczemy (pod przykryciem) 20-25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować