Gołąbki bez zawijania z kapustą włoską

5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moje ulubione, szybko się je robi a domownicy też zadowoleni

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty włoskiej
    1/2 kg mięsa mielonego
    3/4 szkl ryżu
    3/4 szkl kaszy manny
    1 szkl bułki tartej
    1 cebula
    4 jajka
    sól, pieprz
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    olej do smażenia
    ok.1.5 l bulionu

    Sos:
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebulka
    kawałek(10 cm.) pora
    1/4 selera
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    pieprz, sól
    chili (jak ktoś lubi pikantne)
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    bulion z gołąbków
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania z kapustą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta do gołąbków 1. Kapustę pokroić w drobną kostkę, posolić i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Odłożyć 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania a resztę razem z pozostałymi składnikami dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nabierać dużą łyżką, formować owalne kotlety, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka. Zalać bulionem mięsnym lub warzywnym, dodać ziele i liście laurowe. Dusić pod przykryciem 45-50 minut. Gołąbki wyjąć do czystego naczynia a bulion wykorzystać do sosu.
  • Sos 2. Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tartce. Smażyć na rumiano na małej ilości oleju, zalać bulionem, doprawić i gotować do miękkości. Zmiksować na gładko.Dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę, doprawić i zagotować. Sos można dodatkowo zagęścić łyżeczką mąki rozmieszaną w zimnej wodzie. Sosem zalać gołąbki lub podać w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować