Gołąbki bez zawijania z grzybami leśnymi

4.5 (142 ocen)

Najlepsze gołąbki bez zawijania, jakie jadłam:-) Dodatek leśnych grzybów nadaje im wspaniałego smaku i aromatu.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    0,5 kg kapusty białej
    garść grzybów leśnych suszonych
    1 szklanka ryżu
    1 puszka pomidorów
    1 cebula
    2 jajka
    5 łyżek kaszy manny
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    5 szklanek wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1-2 łyżki keczupu
    1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
    pieprz czarny mielony
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki bez zawijania z grzybami leśnymi 1. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na ok. 1 godzinę. Odcisnąć z soku.
  • Gołąbki bez zawijania z grzybami leśnymi 2. Grzyby opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Gołąbki bez zawijania z grzybami leśnymi 3. Ryż ugotować na sypko. Ostudzić.
  • Gołąbki bez zawijania z grzybami leśnymi 4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
  • Gołąbki bez zawijania z grzybami leśnymi 5. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą z soku kapustę, grzyby, cebulę, ryż, jajka i kaszę mannę. Przyprawić czosnkiem, pieprzem, solą.
  • 6. Formować średniej wielkości kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju (powinny się mocno przyrumienić, żeby nie rozpadły się podczas duszenia).
  • 7. Pomidory pokroić w kostkę i wraz z zalewą przełożyć do garnka. Dolać 5 szklanek ciepłej wody. W płynie rozpuścić 1 kostkę rosołową (można pominąć i dodać więcej soli), dodać koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 8. Do drugiego garnka przełożyć kotlety, zalać zalewą z pomidorami.
    Gotować około godziny na wolnym ogniu.
    Podawać z wytworzonym sosem.

Porady

Wody powinno być tyle, by kotlety były prawie całkiem zakryte. Jeżeli będzie jej za mało, możemy dolać więcej, pamiętając, by ja lekko osolić do smaku. Kotletów nie należy solić zbyt mocno, gdyż część soli wchłonie się z powstającego sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Mięso Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować