Gołąbki bez zawijania-pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w 4 szklankach wody lub bulionu. Ostudzić. Kapustę poszatkować, posolić i zostawić by puściła sok. Cebulę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju. Do ryżu dodać kapustę,mięso mielone,posiekany czosnek,cebulę,jajka i bułkę tartą, wymieszać. Doprawić solą pieprzem i przyprawą do gołąbków. Formować gołąbki, obtaczać w bułce tartej ze wszystkich stron. Układać na blasze wysmarowanej olejem. Piec 30 minut w temp. 180 s C. z termoobiegiem powietrza. Wyjąć i za pomocą łopatki każdy gołąbek odwrócić na drugą stronę, ponownie wstawić do piekarnika na ok 20 minut.
Wykonanie sosu: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem, przelać do garnka, dodać 1 1/2 szklanki bulionu1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego, zagotować. Resztę bulionu wymieszać z mąką i koncentratem wlać do pomidorów i lekko podgotować, dosmaczyć przyprawami,dodać ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wymieszać. Sosem polać gołąbki i wstawić do gorącego wyłączonego piekarnika. Smacznego :)
Komentarze