Gołąbki bez zawijania-pieczone

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zawsze robię gołąbki w ten sposób.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 15 średnich gołąbków
    2 szklanki ryżu
    4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
    1/2 kg mięsa mielonego
    1/2 główki małej kapusty
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 jajka
    1/2 szklanki bułki tartej
    sól, pieprz,przyprawa do gołąbków
    olej
    Sos pomidorowy:
    2 duże pomidory
    2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki pszennej
    oregano,bazylia,
    sól,pieprz
    2 ząbki czosnku
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania-pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w 4 szklankach wody lub bulionu. Ostudzić. Kapustę poszatkować, posolić i zostawić by puściła sok. Cebulę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju. Do ryżu dodać kapustę,mięso mielone,posiekany czosnek,cebulę,jajka i bułkę tartą, wymieszać. Doprawić solą pieprzem i przyprawą do gołąbków. Formować gołąbki, obtaczać w bułce tartej ze wszystkich stron. Układać na blasze wysmarowanej olejem. Piec 30 minut w temp. 180 s C. z termoobiegiem powietrza. Wyjąć i za pomocą łopatki każdy gołąbek odwrócić na drugą stronę, ponownie wstawić do piekarnika na ok 20 minut.
    Wykonanie sosu: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem, przelać do garnka, dodać 1 1/2 szklanki bulionu1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego, zagotować. Resztę bulionu wymieszać z mąką i koncentratem wlać do pomidorów i lekko podgotować, dosmaczyć przyprawami,dodać ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wymieszać. Sosem polać gołąbki i wstawić do gorącego wyłączonego piekarnika. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować