Gołąbki bez zawijania

5 (144 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa mielonego

    1 mała kapusta pekińska

    1 kajzerka

    0,5 szklanki kaszy manny

    3 jajka

    mały koncentrat pomidorowy

    sól, pieprz

    2 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    5 ziarenek pieprzu

    vegeta

    olej

    2-3 łyżki mąki pszennej

    kilka łyżek śmietany 18%
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Klops

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jaszcze przez 10-15 minut. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wodą, dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą.

Porady

Gołąbki podawać z ziemniakami lub z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować