Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 40 min

Miałem ochotę na smak gołąbków, jednak zawsze miałem problem z zawijaniem, dlatego postanowiłem przejść na łatwiznę.

  • 40 min

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe -400 g
    kapusta biała- pół główki
    ryż biały- pół torebki
    jajko- 1 szt.
    bułka tarta- 2 łyżki
    mąka pszenna- 5 łyżek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować i obgotować kilkanaście minut do miękkości.
    Ugotować ryż i dobrze ostudzić.
    Do miski wrzucić mięso mielone, jajko, 2 łyżki bułki tartej i 2 łyżki mąki. Dodać sól i pieprz (do smaku), ostudzony ryż i wyrobić masę mięsną.

    Formować małe kotleciki, obtoczyć w mące pszennej i smażyć około 6 minut z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

    Gołąbki podaję z młodymi ziemniakami i sosem pomidorowym .Najlepiej smakują jeżeli podpieczemy je w piekarniku przed podaniem.

Porady

Polecam użyć ryżu parabolicznego, ponieważ nie rozkleja się, tak jak ryż zwykły. Zamiast sosu pomidorowego możemy użyć zwykłego keczupu pomidorowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować