Gołąbki bez zawijania

5 (190 ocen)

Proste i bardzo wydajne danie, z podanych ilości wyszło mi 20 sztuk. Potrawa robiona już po raz któryś więć sprawdzona.

Składniki:

  • 1,20 kg białej kapusty
    0,80 kg mięsa mielonego wp.
    100 g ryżu
    100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
    100 g kaszy gryczanej
    5 całych jaj
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku + 1 płaska łyżka roztartego majeranku
    mąka do obtoczenia
    olej do przysmażenia
    bulion do zalania
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Sosy

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16w2uxt 1. Kapustę drobno poszatkować, posypać solę i powygniatać ręcznie aby zmiękła, dodać zmielone mięso, suchy ryż i obie kasze, wymieszać.
    Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do masy, następnie jajka, przyprawić i dobrze wyrobić aby masa była zwarta.
    Formować gałki 2 razy większe od kurzego jaja, lekko obtoczyć w mące i przysmażyć na gorącym oleju.
    Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i gotować na małym ogniu ok. 1 godz.
    Na wywarze z gotowania zrobić sos pomidorowy lub inny, polać na talerzu ugotowane gały a'la gołąbki.

Porady

Uwaga : należy wziąć poprawkę na to , że podczas gotowania ryż i kasze pęczniejąc pobiorą również sól zawartą w mięsie, tak że proponuję użyć trochę więcej soli niż do zwykłego farszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza Mięso Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować