Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Gołąbki bez zawijania to idealny przepis dla Pań, które nie dysponują dużą ilością czasu. Smakują one wyśmienicie, a ich czas przyrządzenia to zalewie 80 minut

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (według uznania)
    Pół szklanki ryżu
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    2 jajka
    Sól
    Pieprz
    Rozmaryn
    Tymianek
    Kilka liści z kapusty
    Przecier pomidorowy
    Sok pomidorowy bądź koncentrat pomidorowy w słoiczku własnej produkcji
    Kilka plastrów boczku (mnie wychodzi 6)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie warst 1. Mięso doprawić sola , pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Dodać 2 jaka i ugotowany wcześniej ryż, 4 ząbki czosnku i 1 dużą cebulę. Kapustę wrzucamy do gorącej osolonej wody i zostawiamy ją na kilka minut ( jeśli kapusta nie mieści nam się w garnku to ją obracamy, tak aby z każdej strony była sparzona ). Tak przygotowaną kapustę odzieramy z liści.
    Do naczynia żaroodpornego na spód kładziemy 2 bądź 3 liście kapusty, dodajemy na to cześć farszu i smarujemy przecierem pomidorowym po czym układamy boczek. I tak układamy zazwyczaj 2 albo 3 warstwy. Na sam koniec jak zostanie nam się trochę koncentratu pomidorowego
    to wlewamy do niego wody i polewamy nim całość pieczeni. Polecam do gołąbków dodać jeden koncentrat pomidorowy (250 ml) w słoiczku własnej roboty bądź podlać je szklanką skoku pomidorowego. Czas pieczenia to 60 min a temperatura 180oC. przygotowana porcja wystarczy dla 6 osób, sos ma charakterystyczny posmak boczku ( tak jak w gołąbkach firmy Pudliszki ).

Porady

Polecam gołąbki podlać sokiem z pomidorów albo koncentratem własnej produkcji:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować