Gołabki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słynny mielony w innej odsłonie.

  • 30 min

Składniki:

  • pół główki średniej kapusty, 750 dag mięsa mielonego (wieprzowego), 2 jajka, 1 duża cebula, 3 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej, przyprawa do mięsa mielonego, kostka rosołowa, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia

Gołabki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty odkładamy dwa liście, resztę zszatkujemy, solimy i odstawiamy na 20 min aż zmięknie. Po tym czasie odcisnąć nadmiar wody. Dodać mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i pozostałe składniki. Ręką wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Każdy kotlecik obtaczamy w mące i smażymy aż się zarumienią z dwóch stron. Następnie przekładamy do gęsiarki, spód wykładamy odłożonymi liśćmi kapusty i układamy sznycelki. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5 litra wody, wlewamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min.

Porady

Wspaniale komponuje się z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy