Gołąbki bez zawijania

4.5 (161 ocen)

  • 40 min

Są różne sposoby na te gołąbki a oto mój

  • 40 min

Składniki:

  • ½ główki kapusty
    ½ kg mielonego mięsa
    ½ szkl. ryżu
    ½ szkl. kaszy manny
    ½ szkl. kaszy jęczmiennej
    3 jajka
    sól, pieprz, czosnek
    bułka tarta
    6 szklanek rosołu (ew. 3 kostki rosołowe)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy (możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Nasalamy. Odstawiamy na 20 minut po czym odciskamy nadmiar wody.
  • 2. Do miski dajemy mielone mięso, kapustę, ryż, kaszę mannę, kaszę jęczmienną, jajka i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy kotlety (najlepiej moczyć ręce w zimnej wodzie aby kotlety lepiej się formowały).
  • 3. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.
  • 4. Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy rosołem (a gdy nie mamy rosołu 3 kostki rosołowe zagotowujemy z sześcioma szklankami wody) . Pieczemy godzinę w temperaturze 190 stopni.

Porady

Gołąbki podaję z sosem pieczarkowym lub pomidorowo - paprykowym a tym razem gołąbki zalałam śmietaną (3 łyżki) wymieszaną z przecierem pomidorowym (2 łyżeczki), wodą (100 ml) solą, pieprzem i papryką słodką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować