Szybkie łatwe i mocno pomidorowe gołąbki bez zawijania
60 min
Składniki:
Gołąbki:
1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej lub szynki
1 woreczek ryżu
1 mała główka kapusty
sól, pieprz
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka czubrycy czerwonej
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
szczypta tymianku
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki
dodatkowo:
bułka tarta i olej do smażenia
Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów bez skórki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 litra wody
sól i pieprz
sos sojowy
szczypta chili
bazylia świeża lub suszona
2 łyżki oliwy z oliwek
Goląbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować czas gotowania skracając o 5 minut niż zwykle. Kapustę umyć, i drobno poszatkować, zalać wodą dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i gotować około 15 minut. Odcedzić i wystudzić. W misce zmieszać ze sobą mięso mielone, ryż i kapustę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić farsz. Formować owalne gołąbki i obtaczać w bułce tartej, po czym usmażyć na patelni, około 5 minut z każdej strony. Usmażone gołąbki układać w gęsiarce.
2.Pomidory, miksujemy. Do rondla wrzucamy poszatkowaną cebulę i czosnek, dusimy na oliwie, podlewamy wodą, dodajemy zmiksowane pomidory, całość gotujemy około 15 minut doprawiamy wszystkimi przyprawami. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody.
3.Usmażone gołąbki zalewamy sosem, podajemy na ciepło solo, z pieczywem lub ziemniakami.
Komentarze