Goląbki bez zawijania

3 (1 ocen)

  • 60 min

Szybkie łatwe i mocno pomidorowe gołąbki bez zawijania

  • 60 min

Składniki:

  • Gołąbki:
    1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej lub szynki
    1 woreczek ryżu
    1 mała główka kapusty
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyżeczka czubrycy czerwonej
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    szczypta tymianku
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki

    dodatkowo:
    bułka tarta i olej do smażenia

    Sos pomidorowy:
    2 puszki pomidorów bez skórki
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 litra wody
    sól i pieprz
    sos sojowy
    szczypta chili
    bazylia świeża lub suszona
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Goląbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować czas gotowania skracając o 5 minut niż zwykle. Kapustę umyć, i drobno poszatkować, zalać wodą dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i gotować około 15 minut. Odcedzić i wystudzić. W misce zmieszać ze sobą mięso mielone, ryż i kapustę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić farsz. Formować owalne gołąbki i obtaczać w bułce tartej, po czym usmażyć na patelni, około 5 minut z każdej strony. Usmażone gołąbki układać w gęsiarce.
  • 2. Pomidory, miksujemy. Do rondla wrzucamy poszatkowaną cebulę i czosnek, dusimy na oliwie, podlewamy wodą, dodajemy zmiksowane pomidory, całość gotujemy około 15 minut doprawiamy wszystkimi przyprawami. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody.
  • 3. Usmażone gołąbki zalewamy sosem, podajemy na ciepło solo, z pieczywem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować