Gołąbki bez zawijania.

4.5 (183 ocen)

  • 20 min

Gołąbki robione inaczej niż tradycyjne, ale równie smaczne. Ja proponuje z sosem pomidorowym. Z przepisu wychodzi ok. 25szt.

  • 20 min

Składniki:

  • kapusta włoska, 1 główka
    ryż, 1,5 szkl.
    mięso mielone, ok. 70-80 dag
    jajka, 3 szt.
    mąka, 5 łyżek
    kasza manna, 3 łyżki
    olej,
    sól, pieprz,
    cebula, 1szt.
    pomidory w puszce, 1 szt.
    Śmietana kremówka, 1/3 szkl.
    bulion ( kostka rosołowa rozpuszczona w ciepłej wodzie),
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i pozostawić na jakiś czas, aż puści sok (ok. 50 min.)
  • 2. Ryż ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować)
  • 3. Kapustę odcisnąć, dodać do niej ugotowany ryż, mięso mielone, rozbełtane jajka, kaszę mannę, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
  • 4. Z masy formować średniej wielkości wałeczki, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrznym oleju na patelni na złoty kolor.
  • 5. Obsmażone gołąbki ułożyć w garnku i zalać bulionem tak, żeby były przykryte. Gotować jeszcze przez 30 min. Po ugotowaniu wyjąć z bulionu, żeby zbyt nie namokły.
  • 6. Przygotować sos: cebulę drobno pokroić, podsmażyć, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem poddusić. 2 łyżki mąki rozrobić ze śmietaną kremówką i odrobiną wody tak, żeby nie było grudek, zabielić tym pomidory. Gotować razem jeszcze 2-3 min. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty mozna dolać trochę wody
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować