Gołąbki bez mięsa, za to z soczewicą

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Powinny posmakować zarówno wegetarianom jak i mięsożercom

  • 60 min

Składniki:

  • główka kapusty

    szklanka zielonej soczewicy

    200g kaszy gryczanej

    500g pieczarek

    sól, pieprz

    500ml wody

    5 łyżek przecieru pomidorowego

    bazylia suszona
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez mięsa, za to z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kaszę również gotujemy. Wszystko studzimy i przekładamy do miski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy do kaszy i soczewicy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

    Z kapusty wykrawamy głąb. Moczymy we wrzątku, aż zmiękną liście. Miękkie liście oddzielamy od kapusty, odkrawamy zgrubiałe nerwy i smarujemy farszem. Następnie zawijamy w taki sposób: najpierw boki zginamy do środka, a następnie zwijamy gołąbka zaczynając od góry liścia.

    Gotowe gołąbki układamy w wysmarowanym tłuszczem rondlu. Zalewamy sosem, który szykujemy z wymieszanej wody z przecierem, bazylią, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować