Gołąbki

0 (0 ocen)

Moje ulubione danie, mogę je jeść każdego dnia.

Składniki:

  • ok 1 kg mięsa np. pieczeń, gulaszowe
    główka kapusty włoskiej
    1 szkl. ryżu
    15 dag boczku ( 5 plasterków do przesmażenia oraz kawałek do zmielenia)
    1 kiełbasa
    3 cebule (2 do przesmażenia, 1 do zmielenia)
    2 jajka
    przyprawy: sól, pieprz, ,przyprawa uniwersalna, ostra papryka, maga, zioła prowansalskie
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowane mięso 1. Mięso ugotować, ostudzić.
  • Składniki do zmielenia 2. Mięso zmielić wraz z kiełbaską, kawałkiem boczku oraz 2 cebulami.
  • Ugotowany ryż 3. Ugotować ryż, przestudzić.
  • Boczek z cebulką 4. Boczek (5 plasterków) oraz 1 cebulę pokroić w drobniutka kosteczkę, Przyrumienić na tłuszczu - na sam koniec dodać troszkę więcej tłuszczu.
  • Masa 5. Do zmielonego mięsa, boczku i cebulki dodać ugotowany ryż, jajka oraz przyrumieniona cebulkę z boczkiem wraz z tłuszczem. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, ziołami prowansalskimi.
  • Oddzielone liście kapusty 6. Zagotować lekko osoloną wodę w garnku. Oddzielić liście kapusty. Wrzucać je do gotującej wody, parzyć ok 2-5min.
  • Odkrojenie twardej części kapusty 7. Po ugotowaniu odciąć delikatnie nożem twarda część liścia kapusty.
  • Zwijanie gołąbków. 8. Zwijanie gołąbków: rozłożyć ugotowany liść kapusty, nałożyć farsz, zwinąć boki i kolejno zwijać do przodu.
  • Zwinięte gołąbki 9. Zwinięte gołąbki układać na tacce.
  • Smażenie gołąbków 10. Rozgrzać tłuszcz na patelni, układać gołąbki, posypać z wierzchu ,przyprawa uniwersalna.

Porady

Wywar z gotowanego mięsa można wykorzystać jako podstawę do wykonania zupy, ja zrobiłam grochówkę. Rada do oddzielania liści: wytnij najpierw ostrym nożem głąb z kapusty, pozwoli Ci to łatwiej, szybciej a co najważniejsze w całości zdjąć poszczególne liście - zdjęcia obrazujące tą czynność znajdują się pod zdjęciem głównym. Kapustę włoską można zastąpić młodą białą kapustą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Łopatka Ryż Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować