Gołąbki

0 (0 ocen)

Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Składniki:


  • 1 główka kapusty (u mnie włoska),
    500 g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa),
    200 g ryżu,
    sól,
    pieprz,
    2 l bulionu,
    5 łyżek koncentratu pomidorowego,
    2 czubate łyżki mąki,
    100 ml śmietany 30% można dać 18%

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy środek. Wkładamy kapustę do garnka z gorącą wodą. Gotujemy, wyciągając wierzchnie liście które powinny lekko zmięknąć. Ostrym nożem ścinamy twarde nerwy liści.
  • 2. Ugotowany, ostudzony ryż mieszamy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym.
  • 4. Na duże liście nakładamy porcję nadzienia, zawijamy gołąbki (tak jak krokiety, najpierw składamy lekko brzegi następnie zwijamy w rulon). Dno sporego garnka wykładamy małymi listkami kapusty, wkładamy gołąbki, z wierzchu także kładziemy mniejsze liście. Zalewamy bulionem i gotujemy ok.45 minut aż liście będą zupełnie miękkie a mięso ugotowane.
  • 5. Sos: z gołąbków odlewamy płyn (powinno go być ok. 0,5 l). Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy trochę gorącego płynu.Dokładnie mieszamy, dodajemy do reszty płynu i gotujemy minutę. Doprawiamy solą, pieprzem. Sosem polewamy gołąbki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy