1.W kapuście wyciąć głąb,ugotować w całości.Ostudzić i odjąć po kolei liście,uważać aby nie porwać liści.
2.Kaszę i ryż ugotować osobno( 2,5 szkl.wody do kaszy i 2,5 szkl.wody do ryzu).Po ugotowaniu wymieszać razem.
3.Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę,zesmażyć razem.Dodać mięso,przyprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć do miękkości mięsa.Gotowe mięsko dodać do kaszy i ryżu,wymieszać razem.Dodać jajka.
4.Na każdy listek nakładać porcje farszu,zwijać ciasno w rulon.Układać na blaszce.Na każdego gołąbeczka nałożyć odrobinę masełka i zapiekać w piekarniku na rumiano.
5.SOS:
Cebulę pokroić w kosteczkę,zeszklić na rumiano,dodać koncentrat,ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,lekko podsmażyć.Następnie dodać wodę,zagotować.Śmietanę z mąką roztrzepać z odrobina wody,dodać do sosu delikatnie mieszać do czasu aż zgęstnieje .
6.Gołąbeczki pokroić w grube plastry,polać sosem i podawać.
Komentarze