Gołąbeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Gołąbeczki to ulubione danie moich dzieci:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
    FARSZ:
    1 szkl.kaszy jęczmiennej
    1 szkl.ryżu
    70 dkg.mięsa mielonego
    1 cebula
    20 dkg.boczku
    2 jajka
    sól,pieprz
    masło
    SOS:
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1,5 szkl.wody
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki śmietany gęstej
    1 łyżka maki pszennej
    sól,pieprz

Gołąbeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kapuście wyciąć głąb,ugotować w całości.Ostudzić i odjąć po kolei liście,uważać aby nie porwać liści.
  • 2. Kaszę i ryż ugotować osobno( 2,5 szkl.wody do kaszy i 2,5 szkl.wody do ryzu).Po ugotowaniu wymieszać razem.
  • 3. Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę,zesmażyć razem.Dodać mięso,przyprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć do miękkości mięsa.Gotowe mięsko dodać do kaszy i ryżu,wymieszać razem.Dodać jajka.
  • 4. Na każdy listek nakładać porcje farszu,zwijać ciasno w rulon.Układać na blaszce.Na każdego gołąbeczka nałożyć odrobinę masełka i zapiekać w piekarniku na rumiano.
  • 5. SOS:
    Cebulę pokroić w kosteczkę,zeszklić na rumiano,dodać koncentrat,ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,lekko podsmażyć.Następnie dodać wodę,zagotować.Śmietanę z mąką roztrzepać z odrobina wody,dodać do sosu delikatnie mieszać do czasu aż zgęstnieje .
  • 6. Gołąbeczki pokroić w grube plastry,polać sosem i podawać.

Komentarze

Podobne przepisy