Gofry z patelni

4.5 (192 ocen)

Ten słodki specjał, ulubiony prewie przez Wszystkich można zrobić bez gofrownicy.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    6 łyżek mąki kukurydzianej
    250 g masła lub margaryny
    10 łyżek cukru
    6 jajek
    1/2 szklanki mleka
    2/3 szkklanki wody gazowanej mineralnej lub źródlanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 fiolka aromatu migdałowego (4,5 ml)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Gofry z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gofry z patelni 1. Tłuszcz utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, dodać kolejno: jajka, sól, proszek do pieczenia, aromat, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, mleko, wodę. Ciasto pozostawić na co najmniej 15 min.
  • Gofry z patelni 2. Na rozgrzaną suchą patelnię nałożyć porcje ciasta. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Duża porcja - z podanej ilości składników wychodzi 50 gofrów/placuszków (pieczone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować