„Gofry szarlotki” z kremem mascarpone

0 (0 ocen)

Chrupkie gofry wypełnione jabłkami, podane z delikatnym kremem i orzeźwiającymi owocami porzeczki mogą jak najbardziej mogą konkurować z tradycyjnymi. Takich gofrów nie kupimy w żadnej restauracji, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu!!! POLECAM!!

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 5 dużych jabłek,
    • 250 gram serka mascarpone,
    • 2 żółtka,
    • Porzeczki, jagody do posypania
    Składnik dodatkowy:
    • Opakowanie ciasta francuskiego
    Składniki robocze:
    • 1 łyżka cukru pudru,
    • Cynamon do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Gofry

„gofry szarlotki” z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane jabłka 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przysmażamy około 15 minut. Pod koniec przyprawiamy je do smaku cynamonem, zdejmujemy z ognia i studzimy. Jabłka dzielimy na 4 części, bo tyle będzie gofrów.
  • nakładanie jabłek 2. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy ja na 8 prostokątów ( ich wielkość należy dopasować do wielkości gofrownicy, którą dysponujemy).
    Na co drugi prostokąt wykładamy porcje jabłek. Jabłka przykrywamy pustym ciastem i brzegi delikatnie dociskamy.
  • nałożenie na gofrownicę 3. Tak przygotowane „szarlotki” umieszczamy kolejno w nagrzanej gofrownicy.
  • w trakcie pieczenia 4. Gofry pieczemy około 7 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy na kratce.
  • gotowy krem 5. Między czasie przygotowujemy krem.
    Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, po czym łączymy je z serkiem mascarpone. Gotowy krem wykładamy na delikatnie przestudzone gofry. Wierzch posypujemy porzeczką i jagodami.
    Danie jest już gotowe do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować