Gofry pełnoziarniste z dynią i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajko rozbijamy trzepaczką, dodajemy do niego mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy do momentu gdy się dobrze połączą. Stopniowo dodajemy mąką stale mieszając. Gdy wszystkie składniki się już dobrze połączą, miskę odstawiamy i nagrzewamy gofrownicę.
Smarujemy ją pędzelkiem zamoczonym w oleju. Smażymy nasze gofry przez ok 4 minuty, bez otwierania pokrywy.
2.Ja znam moją gofrownicę i wiem, że gdy zaczyna syczeć, to gofry już będą dobre. Na pewno trzeba przy , nich zachować trochę luzudać im te kilka minut spokoju i nie podglądać, czy już są dobre :)
Gofry układamy na kratce do ostudzenia.
Jeśli chcemy by gofry były ciepłe wstawiamy je do piekarnika, najlepiej z termoobiegiem nastawionego na 100'C. Można je także przygotować dzień wcześniej i podawać podgrzane na śniadanie. Wtedy są nawet jeszcze bardziej pyszne i chrupiące.
3.Moje gofry podałam z twarogiem wymieszanym z jogurtem naturalnym, dżemem porzeczkowym z tego roku, winogronami i podgotowaną w mleku dynią posypaną mieszanką przypraw do piernika oraz listkami mięty bananowej.
Komentarze