Gofry orzechowe z jagodami

0 (0 ocen)

Pyszne piaskowe gofry o smaku orzecha laskowego połączone z bitą śmietaną i czarnymi jagodami.

Składniki:


  • 150 g masła
    80g cukru trzcinowego
    3 jajka
    150g maki
    szczypta soli
    50 ml orzechowej Soplicy (można użyć innej słodkiej wódki)
    tłuszcz do wysmarowania gofrownicy

    200 ml śmietanki 30%
    szklanka jagód

Gofry orzechowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy masło z cukrem trzcinowym. Następnie stopniowo wbijamy jajka. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Mąkę i sól przesiewamy i dodajemy do masy. Dolewamy wódkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gofrownicę lekko smarujemy tłuszczem i pieczemy gofry (długość pieczenia zależy od gofrownicy).
  • 2. Śmietankę ubijamy. Ubitą śmietanę wyciskamy przez rękaw cukierniczy na gofry. Na koniec posypujemy jagodami. Jeśli ktoś lub bardziej słodkie można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy