Gofry na zakwasie

0 (0 ocen)

Gofry na zakwasie pszenno-żytnim są niesamowicie chrupiące, gorąco polecam

Składniki:

  • NA ZACZYN:
    2 szklanki mąki pszennej typ 650
    2 łyżki cukru
    2 szklanki maślanki naturalnej
    1 szklanka zakwasu pszenno-żytniego* (zimnego, prosto z lodówki)
    POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
    2 duże jajka
    1/4 szklanki roztopionego masła
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    4 łyżki cukru (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rano, godzina 5.40. Do miski przesiałam mąkę pszenną, dodałam cukier, maślankę i zimny zakwas. Wymieszałam drewnianą łyżką, miskę okleiłam folią spożywczą i pozostawiłam w ciepłym miejscu na kilkanaście godzin.
  • 2. Po południu, godzina 18.00. Do miski z zaczynem dodałam pozostałe składniki, czyli: jajka, stopione masło, sól, sodę i cukier. Ciasto zmiksowałam. Rozgrzałam gofrownicę. Przed nalaniem pierwszej porcji ciasta, przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam powierzchnie grzewcze odrobiną oleju. Nalewałam małe chochelki ciasta i piekłam gofry, aż stały się rumiane i chrupiące – gofrownica 850W mocy, poziom 5 z sześciu możliwych. Upieczone zdejmowałam drewnianą łopatką i ustawiałam pionowo opierając o metalową podstawkę z mikrofalówki. Podałam z bitą śmietaną, dżemem truskawkowym i cukrem pudrem – do wyboru.
  • 3. *Zakwas pszenno-żytni otrzymałam w ten sposób: poprzedniego dnia wyjęłam swój zakwas żytni z lodówki, i odlałam z niego pół szklanki (do półlitrowego słoika). Po 4 godzinach trzymania w temperaturze pokojowej dodałam do niego pół szklanki mąki pszennej typ 650 i pół szklanki przegotowanej letniej wody. Wymieszałam drewnianą łyżką, przykryłam, odstawiłam na 3 godziny aby zaczął pracować, a następnie wstawiłam na noc do lodówki.
  • 4. Zakwas żytni przygotowany według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chlebowy-zakwas-zytni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować