Rozpływające się w ustach gofry z dodatkiem malin.
Składniki:
proporcje na 8-10 gofrów
5 żółtek
5 białek
szczypta soli
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej typ 405
łyżka mąki kokosowej
10 dag stopionego masła
ziarna z laski wanilii
4 łyżki świeżych malin
Gofry malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem.
2.Do ubitej piany wlewamy żółtka i ciągle ubijamy.
3.Do piany dodajemy stopione ostudzone masło i delikatnie mieszamy łyżką - najlepiej silikonową łopatką. Dodajemy wanilię i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy maliny i znów delikatnie mieszamy.
4.Ciasto nabieramy łyżką i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minut, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.
Komentarze