Gofry idealne

0 (0 ocen)

W końcu udało mi się zrobić idealne gofry: lekkie i chrupiące, więc dzielę się z Wami przepisem. Smakują rewelacyjnie z bitą śmietaną i owocami.

Składniki:

  • 1 ¼ szkl. mąki pszennej,
    ½ szkl. wody gazowanej,
    2 jajka,
    ¼ szkl. mleka,
    3 łyżki cukru,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    3 łyżki oleju

Gofry idealne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy wodę, mleko oraz olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
    Gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 4-5 minut w zależności od gofrownicy. Najlepiej nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Studzimy na kratce, dzięki temu pozostaną chrupiące. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy