• Dla 10 osób
  • Łatwy

Jak wszystkie gofry, z czasem i te miękną, dlatego najlepsze (najbardziej chrupkie) są zaraz po upieczeniu. Do smażenia dobrych gofrów potrzebna jest gofrownica o wysokiej mocy.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - maka ziemniaczana, czubata: 160 gramów
    - drobny cukier: 1.5 łyżeczki
    - Szczypta soli: 1 szczypta
    - stopione masło: 50 gramów
    - mleko 1,5%: 270 mililitrów
    - jajka: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka. Składniki wymieszać rózgą na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać ją delikatnie z ciastem. Gofry piec przez około 5 - 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 3 sekundy. Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej temperatury. Gofry studzić na metalowej kratce, ale najlepsze (chrupiące) są zaraz po upieczeniu. Posypać cukrem pudrem, posmarować bitą śmietaną, ułożyć owoce i polać sosem truskawkowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ziemniaczana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować