Gnocchi z młodych warzyw

0 (0 ocen)

  • 15 min

Gnocchi z młodych warzyw:szpinaku,botwiny i ziemniaków to wyborne samodzielne danie lub dodatek.Zdrowa,sezonowa, przepyszna potrawa.Podaję ją wiosną i wczesnym latem w ogrodzie.

  • 15 min

Składniki:

  • 200 gram mąki razowej żytniej lub lub pszennej poznańskiej
    350 gram świeżego młodego szpinaku
    2 pęczki botwiny (liście)
    1 kg młodych ziemniaków
    3 łyżki oliwy
    1 jajko
    4 szczypty soli
    3 łyżki mąki pszennej do podsypania

Gnocchi z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak i botwinę umyć,posiekać.
  • 2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki wrzucić do blendera,zmiksować.Dodać szpinak,botwinę,mąkę,jajko,2 szczypty soli,oliwę,ponownie zmiksować.Ciasto powinno być elastyczne,dość miękkie.
  • 3. Formować kluski,tworząc w nich wgłębienie(placem w środku każdej kluseczki).Gnocchi podsypywać mąką.
  • 4. Gotować 5 minut w osolonej wodzie. Osączyć, podawać natychmiast.

Porady

Najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia.Kluski wybornie smakują z sosami ziołowym,pomindorowym lub serowym.Mają rodowód włoski,ale ja zmodyfikowałam przepis dodając mąki razowej i botwiny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy