Gnocchi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gnocchi to włoska odmiana klusek, u nas zwana kopytkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    30 g masła
    250g (2 szklanki) mąki
    2 ubite jajka

Gnocchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gnocchi 1. Ziemniaki ugotować (ja gotowałam na parze), jeżeli są gotowane tradycyjnie odsączyć z wody. Gorące ziemniaki ubić z masłem tłuczkiem , następnie dodać mąkę, jajka i wymieszać łyżką, odstawić do wystudzenia.
    Wystudzoną masę ziemniaczaną przenieść na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na mniejsze części i utoczyć z każdej z nich długi walec, następnie pokroić na małe kawałki, które lekko rozpłaszczyć dociskając widelcem.

Porady

Moim zdaniem ciężej się robi niż kopytka, ale są smaczniejsze, mniej zapychają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

0 (0 ocen)

image-1dlyc33