Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Oryginalna i zdrowsza alternatywa dla kotletów mielonych.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany

    1 pęczek szpinaku
    1 duża cebula
    olej
    1 pomidor
    sól, pieprz

Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany szpinak. Dusimy do momentu aż szpinak zmniejszy objętość a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem robimy na środku dziurkę, którą poszerzamy aż do otworzenia ścianek po boku. Staramy się by wgłębieni było jak największe.
  • 3. Do powstałego wgłębienia przekładamy cebulę ze szpinakiem i pokrojonego w kostkę pomidora. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy