1.Zagotować szklankę wody, dodać masło i sól. Do wrzącej wody wsypać mąkę, mieszać, aż zacznie odstawać od ścianek rondelka. Ciasto ostudzić, wbijać po jednym jajku i miksować.
2.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Na papier pergaminowy wyciskać kółka z ciasta o średnicy 6 - 7 cm w sporych odstępach od siebie. Papier pociąć na kwadraty, żeby na środku każdego było ciasto.
W szerokim rondlu rozgrzać olej (ok. 180st). Gniazdka kłaść na gorący olej papierem do góry, usunąć papier. Smażyć ok. 4 minut z każdej strony. Usmażone gniazdka osączyć na ręczniku papierowym.
3.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzącą wodą. Ostudzone pączki polukrować, posypać skórką pomarańczową.
Komentarze