Gniazdka

5 (151 ocen)

  • 60 min

Gniazdka zwane są też hiszpańskimi pączkami. Pyszne i delikatne w smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    10 dag masła
    4 jajka
    ¼ łyżeczki soli
    1 szklanka wody

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki gorącej wody

    Skórka pomarańczowa do dekoracji

    Olej do smażenia

Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Gniazdka Ciasto

Gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować szklankę wody, dodać masło i sól. Do wrzącej wody wsypać mąkę, mieszać, aż zacznie odstawać od ścianek rondelka. Ciasto ostudzić, wbijać po jednym jajku i miksować.
  • 2. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Na papier pergaminowy wyciskać kółka z ciasta o średnicy 6 - 7 cm w sporych odstępach od siebie. Papier pociąć na kwadraty, żeby na środku każdego było ciasto.
    W szerokim rondlu rozgrzać olej (ok. 180st). Gniazdka kłaść na gorący olej papierem do góry, usunąć papier. Smażyć ok. 4 minut z każdej strony. Usmażone gniazdka osączyć na ręczniku papierowym.
  • 3. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzącą wodą. Ostudzone pączki polukrować, posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować