Glazurowane żeberka podane na placku ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka kroimy na paski i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody (woda ma lekko przykryć żeberka). Gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę: w miseczce mieszamy wszystkie składniki, na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka wyjmujemy z wywaru i studzimy, następnie smarujemy dokładnie glazurą (marynujemy w tej glazurze ok. pół godziny) i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180ºC z termoobiegiem. Po kawałku żeberek układamy na usmażonym placku ziemniaczanym, z konfiturą z czerwonej cebuli. Do dekoracji posłużyły marynowane kurki, skorzonera zwana też szparagą zimową, świeży tymianek i świeżo zmielony pieprz,
Komentarze