Glazurowane żeberka podane na placku ziemniaczanym

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Do dekoracji posłużyły marynowane kurki, skorzonera zwana też szparagą zimową, świeży tymianek i świeżo zmielony pieprz.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - chude mięsiste żeberka: 1 kilogram
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - czosnek: 3 ząbki
    - żubrówka: 50 mililitrów
    - miód: 3 łyżki
    - sos sojowy: 100 mililitrów
    - ocet jabłkowy: 3 łyżki
    - olej: 3 łyżki
    - majeranek: 1 szczypta
    - tymianek: 1 szczypta
    - sól ziołowa: 1 szczypta
    - czerwonaj ostra papryka: 1 szczypta
    - Czosnek granulowany: 1 szczypta
    - usmażone placki ziemniaczane: 5 sztuk
    - konfitura z czerownej cebuli: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Glazurowane żeberka podane na placku ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka kroimy na paski i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody (woda ma lekko przykryć żeberka). Gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę: w miseczce mieszamy wszystkie składniki, na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka wyjmujemy z wywaru i studzimy, następnie smarujemy dokładnie glazurą (marynujemy w tej glazurze ok. pół godziny) i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180ºC z termoobiegiem. Po kawałku żeberek układamy na usmażonym placku ziemniaczanym, z konfiturą z czerwonej cebuli. Do dekoracji posłużyły marynowane kurki, skorzonera zwana też szparagą zimową, świeży tymianek i świeżo zmielony pieprz,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować