Gęsty i warzywny barszcz czerwony z grzybowymi tortellini

4.5 (167 ocen)

Bardzo gęsty, pożywny i mocno warzywny barszcz podany z tortellini grzybowymi.

Składniki:

  • 3 żeberka wieprzowe
    6-8 średnich buraczków czerwonych
    2-3 korzenie pietruszki
    1 duża cebula
    kawałek pora
    4 spore marchewki
    pół selera
    pieprz świeżo mielony
    sól
    majeranek suszony i lubczyk (1 łyżeczka)
    4 łyżki śmietany 18%
    kilka kropel octu winnego
    ziele angielskie
    liść laurowy
    kostka bulionowa wołowo-wieprzowa

    250 g tortellini z farszem grzybowym
    zielenina do dekoracji (natka pietruszki)

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Gęsty i warzywny barszcz czerwony z grzybowymi tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć i zagotować (w ok 2,5 l wody) z listkiem laurowym, zielem angielskim, solą pieprzem i kostką bulionową. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Seler i pietruszkę (korzeń) oraz por wrzucić w całości do mięsa, marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę i również dodać do gotującego się wywaru. Doprawić majerankiem, lubczykiem i gotować.
  • 2. Buraczki obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach i dodać do gotujących się warzyw i mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do zupy. Całość gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić przyprawami, octem winnym i zabielić śmietaną. Podawać z ugotowanymi tortellini. Przed podaniem posypać świeża natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować