Gęsta gorąca czekolada z likierem czekolada-chilli

0 (0 ocen)

Marzyłam o prawdziwej domowej gęstej gorącej czekoladzie. Oto ona, idealna na zimne, mokre i ponure wieczory. Polecam :)

Składniki:

  • Składniki (2 porcje)
    500 ml mleka
    50 ml śmietanki 18%
    0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki ciemnego kakao,
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    50 ml gorącej wody
    cukier (według uznania)
    1-2 kieliszki likieru czekolada-chilli

Gęsta gorąca czekolada z likierem czekolada-chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać w rondelku, kiedy będzie ciepłe, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
    Kakao rozpuścić w gorącej wodzie, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
    Do mleka dodać wodę wymieszaną z kakao i mąką. Cały czas mieszać. Odlać do szklanki trochę czekolady i wymieszać ze śmietaną. Po czym wlać śmietanę do czekolady.
    Wszystko wymieszać trzepaczką, zagotować, za pomocą trzepaczki lekko spienić czekoladę. Posłodzić według uznania. Na koniec dodać likier, ponownie zamieszać. Przelać do kubeczków.

Porady

Zamiast likiery można użyć chilli. Czekoladę można udekorować bitą śmietaną, kakao lub startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy