Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój narzeczony uwielbia gęsie żołądki, dlatego wymyślam różne dania z ich wykorzystaniem :)

  • 60 min

Składniki:


  • 200 gram ryżu
    350 gram gęsich żołądków
    300 gram cukinii
    5 liści jarmużu
    2 czerwone cebule
    2 łyżki masła roślinnego
    350 ml śmietany 30%
    przyprawy

Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • :) 1. Żołądki gęsie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy nieco przypraw i włoszczyzny i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie wyjmujemy i czekamy aż ostygną. Liście jarmużu myjemy, cebule obieramy, cukinie obieramy i wydrążamy środek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, liście jarmużu (bez łodyg) siekamy i razem z cebulką przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy całość się już zeszkli to dodajemy cukinię pokrojoną w zgrabną kostkę i całość przesmażamy jakieś 4-5 minut. Po czym dodajemy żołądki gęsie pokrojone w niewielkie kawałki.
  • 2. Całość podsmażamy do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie, następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy całość do smaku i dusimy całość tak długo aż sos nieco zgęstnieje. Gorące żołądki gęsie w sosie cukiniowo – jarmużowym podajemy z ugotowanym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy