Gesie udka duszone w warzywach

4.48 (160 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo ,bardzo smakowalo mojej rodzinie , dzieci sie zajadaly. Polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • *2 udka (nozki) z gesi
    *2 duze marchewki
    *maly seler
    *2 cebule
    *2 kwasne jablka
    *2 zabki czosnku
    *8 ziaren jalowca
    *10 ziarenek pieprzu kolorowego
    *2 listki laurowe
    *2 ziarenka ziela angielskiego
    *po lyzce suszonego majeranku i lubczyku
    *sol i swiezo zmielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gesie udka duszone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyc i osuszyc.
  • 2. Naciac od strony skory 3-4 razy.
  • 3. W rondlu z grubym dnem rozgrzac tluszcz (mocno nagrzac) , nastepnie dokladnie na rumiano obsmazyc udka.
  • 4. Cebule pokroic w piorka. Czosnek posiekac. Marchew i seler zetrzec na tarce na grubych oczkach. Jablka pokroic w cwiartki.
  • 5. Do udek dodac cebule ,razem chwile dusic. Nastepnie nalezy dodac starte warzywa, czosnek ,jablka i przyprawy oprocz soli i zmielonego pieprzu.
  • 6. Zmniejszamy ogien i dusimy udka z warzywami , co jakis czas obracajac udka i mieszajac warzywa.
  • 7. W zaleznosci od tego czy Gesina jest od gospodarza czy ze sklepu ,czas duszenia bedzie sie roznil. Moje udka byly takie wiejskie ,wiec czas duszenia byl dluzszy i trwal okol poltorej godzinny.
  • 8. Okolo 10 minut przed koncem duszenia doprawiamy sola i swiezo zmielonym pieprzem.

Porady

Do duszenia gesiny nalezy uzyc rondla z grubym dnem ,aby zapobiec przypalaniu. jezeli sie okaze ze warzywa byly za malo soczyste ,mozna podlac goraca woda .Podlewac nalezy malymi porcjami ,aby nie bylo za duzo plynu ,bo inaczej nasze udka nam sie ugotuja :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować