Gęsie pipki

4.48 (170 ocen)

  • 2 godz.

Frywolna nazwa a danie jakże proste w swym składzie. Kto nie próbował, nie jest sobie wstanie wyobrazić jak pyszne jest połączenie gęsich żołądków z cebulą. Słodycz tej potrawy sprawia, że naprawdę jest to jedna z moich ulubionych potraw.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Dla 5-6 osób

    1,3 kg. żołądków gęsich (lub indyczych)
    0,8 kg. cebuli
    5-7 ząbków czosnku
    1 łyżeczka curry
    sól, pieprz, majeranek
    5-6 kulek ziela angielskiego
    2-3 listki laurowe
    200 ml śmietany 30%

    olej do smażenia lub smalec gęsi
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęsie pipki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki pokroić na małe kawałki, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić, tą czynność należy powtórzyć cztery razy, po to, aby usunąć niepożądany posmak żołądków.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka, smażyć na tłuszczu w otwartym szybkowarze ok 15 minut,
  • 3. Następnie dodać żołądki, posiekane ząbki czosnku i przyprawy, całość zalać 3 szklankami wody i dusić na niewielkim ogniu w zamkniętym szybkowarze przez ok. 1 - 1,5 godziny. Pu uduszeniu żołądki muszą być miękkie.
    Jeżeli nie macie szybkowaru to żołądki należy dusić w zamkniętym garnku przez 3 godziny i od czasu do czasu przemieszać.
  • 4. Na samym dodać śmietanę.
    Danie podawać z kaszą, pyzami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować